niedziela, 28 kwietnia 2013

Jedzenie przy AZS - część II

Ciąg dalszy książki Agnieszki Kądziołki "Oswoiś Atopowe Zapalenie Skóry". Kolejnym alergenem są:

2. JAJKA KURZE
  • Jajka kurze są dodawane do niektórych makaronów, ale są też takie, które nie mają ich w swoim składzie.
  • Na liście produktów zakazanych będzie również jajecznica, gotowe ciasta, ciasteczka i drożdżówki, keksy, biszkopty i bezy, majonezy, a także placki, kluski, naleśniki, potrawy w panierce, kotlety mielone i pewnie wiele innych z dodatkiem jaj. Tutaj również pomocne będzie czytanie etykietek ze składem produktów.
  • Jeśli dziecko toleruje jajka przepiórcze, możesz nimi zastąpić kurze. Zwykle na jedno jajko kurze przypadają 3-4 przepiórcze.
  • W przypadku alergii na jajka kurze, reakcję alergiczną może również wywołać mięso kurczaka i kury.
  •  Uwaga! Niektóre szczepionki są przygotowywane na zarodkach kurzych – upewnij się przed szczepieniem dziecka, czy szczepionka jest dla niego bezpieczna.

3. ZIARNA ZBÓŻ ZAWIERAJĄCE W OTOCZCE GLUTEN
  • Gluten występuje w ziarnach żyta, pszenicy, owsa i jęczmienia, tak więc w przypadku uczulenia na gluten należy zrezygnować ze zwykłego chleba, płatków śniadaniowych, makaronów pszennych i razowych, kaszy jęczmiennej, płatków owsianych, produktów zawierających w swoim składzie mąkę żytnią, pszenną, razową i orkisz, opłatka wigilijnego i opłatków podawanych podczas komunii świętej, pasztetów i parówek (mają dodatki bułki), kawy zbożowej. Należy uważać na słodycze (batoniki, czekoladki, galaretki, żelki)
  • Pieczywo można zastąpić pieczywem chrupkim ryżowym lub kukurydzianym, waflami ryżowymi lub popcornowymi. Uwaga!, w niektórych piekarniach bywa pieczywo "ryżowe" czy "kukurydziane", ale ono jest tylko z dodatkiem mąki ryżowej czy kukurydzianej, na bazie mąki pszennej, wiec i z glutenem.
  • Zamiast makaronów zwykłych można używać sojowych lub ryżowych.
  • Bułkę tartą można zastąpić bułką tartą bezglutenową, kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.
  • Istnieje duża grupa produktów bezglutenowych (pieczywo, herbatniki, biszkopciki), można też kupić mąkę bezglutenową i nastawić się na własną produkcję chleba.
  • Uwaga!, w produktach bezglutenowych często jest stosowany guar, który może powodować reakcje alergiczne.
  • Glutenu NIE zawiera gryka (kasza gryczana jest względnie bezpieczna – chociaż najlepiej kupić taką, która ma napisane na opakowaniu, że nie zawiera glutenu – zwykle kasza gryczana jest produkowana na tych samych liniach produkcyjnych, co np. jęczmienna, więc śladowe ilości glutenu mogą się w niej znaleźć) .
  • Glutenu NIE zawiera również kasza jaglana, proso, ryż, kasza kukurydziana, tapioka, amarantus.
  • Odmianą alergii na gluten jest celiakia. Na celiakię choruje się zwykle przez całe życie, a jedyna jak dotąd terapia polega na całkowitym wyeliminowaniu z diety glutenu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz