Ciąg dalszy książki Agnieszki Kądziołki "Oswoiś Atopowe Zapalenie Skóry". Kolejnym alergenem są:
2. JAJKA KURZE
- Jajka kurze są dodawane do niektórych makaronów, ale są też takie, które nie mają ich w swoim składzie.
- Na liście produktów zakazanych będzie również jajecznica, gotowe ciasta, ciasteczka i drożdżówki, keksy, biszkopty i bezy, majonezy, a także placki, kluski, naleśniki, potrawy w panierce, kotlety mielone i pewnie wiele innych z dodatkiem jaj. Tutaj również pomocne będzie czytanie etykietek ze składem produktów.
- Jeśli dziecko toleruje jajka przepiórcze, możesz nimi zastąpić kurze. Zwykle na jedno jajko kurze przypadają 3-4 przepiórcze.
- W przypadku alergii na jajka kurze, reakcję alergiczną może również wywołać mięso kurczaka i kury.
- Uwaga! Niektóre szczepionki są przygotowywane na zarodkach kurzych – upewnij się przed szczepieniem dziecka, czy szczepionka jest dla niego bezpieczna.
3. ZIARNA ZBÓŻ ZAWIERAJĄCE W OTOCZCE GLUTEN
- Gluten występuje w ziarnach żyta, pszenicy, owsa i jęczmienia, tak więc w przypadku uczulenia na gluten należy zrezygnować ze zwykłego chleba, płatków śniadaniowych, makaronów pszennych i razowych, kaszy jęczmiennej, płatków owsianych, produktów zawierających w swoim składzie mąkę żytnią, pszenną, razową i orkisz, opłatka wigilijnego i opłatków podawanych podczas komunii świętej, pasztetów i parówek (mają dodatki bułki), kawy zbożowej. Należy uważać na słodycze (batoniki, czekoladki, galaretki, żelki)
- Pieczywo można zastąpić pieczywem chrupkim ryżowym lub kukurydzianym, waflami ryżowymi lub popcornowymi. Uwaga!, w niektórych piekarniach bywa pieczywo "ryżowe" czy "kukurydziane", ale ono jest tylko z dodatkiem mąki ryżowej czy kukurydzianej, na bazie mąki pszennej, wiec i z glutenem.
- Zamiast makaronów zwykłych można używać sojowych lub ryżowych.
- Bułkę tartą można zastąpić bułką tartą bezglutenową, kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.
- Istnieje duża grupa produktów bezglutenowych (pieczywo, herbatniki, biszkopciki), można też kupić mąkę bezglutenową i nastawić się na własną produkcję chleba.
- Uwaga!, w produktach bezglutenowych często jest stosowany guar, który może powodować reakcje alergiczne.
- Glutenu NIE zawiera gryka (kasza gryczana jest względnie bezpieczna – chociaż najlepiej kupić taką, która ma napisane na opakowaniu, że nie zawiera glutenu – zwykle kasza gryczana jest produkowana na tych samych liniach produkcyjnych, co np. jęczmienna, więc śladowe ilości glutenu mogą się w niej znaleźć) .
- Glutenu NIE zawiera również kasza jaglana, proso, ryż, kasza kukurydziana, tapioka, amarantus.
- Odmianą alergii na gluten jest celiakia. Na celiakię choruje się zwykle przez całe życie, a jedyna jak dotąd terapia polega na całkowitym wyeliminowaniu z diety glutenu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz